Thema: Kwaliteit en Gezondheid

ederlanders eten gemiddeld 9 gram zout per dag. Dit is ongeveer 3 gram meer dan de aanbevelingen van de Gezondheidsraad. Ook wordt te veel (verzadigd) vet geconsumeerd en bevatten sommige producten te veel calorieën.

In 2014 hebben producenten, supermarkten en cateraars voor diverse productcategorieën met de overheid afspraken gemaakt over de maximale gehaltes voor zout, (verzadigd) vet en suiker. In het Akkoord Verbetering Productsamenstelling geven deze partijen aan hoe zij zich gezamenlijk, elk vanuit de eigen verantwoordelijkheid, tot en met 2020 in zullen zetten om de doelstellingen te bereiken. Het gaat om een brede ambitie om het productaanbod als geheel gezonder te maken. Alle afspraken en resultaten worden gepubliceerd op de website van het Akkoord.

De leden van de AKSV hebben zich aan dit Akkoord gecommitteerd. Het gaat om de herformulering van:

kant- en klare maaltijden

  • Italiaanse maaltijden
  • Oosterse maaltijden
  • Hollandse maaltijden

Hartige diepvriessnacks

  • gepaneerde ragoutsnacks
  • vleessnacks

Salades (exclusief maaltijdsalades)

  • aardappel- en pastahoudende salades
  • brood- en toastsalades
  • rauwkostsalades in saus
  • humus
  • tapenade